Румънските полицаи и прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са започнали разследване, след като на плаж в румънския черноморски град Констанца е изплувал запечатан пакет, съдържащ бяло вещество, което се предполага, че е наркотик.

"На 20 ноември тази година около 11.55 часа полицаите в Констанца бяха сезирани във връзка с факта, че на плаж в града е открит пакет с бяло вещество, което се предполага, че има психоактивни ефекти, запечатан в прозрачно полиетиленово фолио", се посочва в прессъобщение на Румънската полиция, публикувано днес.


итираният източник уточнява, че пакетът е бил иззет, а разследването е поето от ДРПОПТ и полицаите от Бригадата за борба с организираната престъпност в Констанца "с цел установяване на естеството и произхода на съответното вещество, както и за налагане на съответните законови мерки".

Изплува тялото на моряк от турския кораб, потънал в Черно море

Новинарския сайт Зиаре цитира източници, според които пакетът тежи около килограм и изглежда е свързан със случая "Братя Грим" от 2019 г., когато лодка на трафиканти потъна край бреговете на Черно море и множество пакети с наркотик изплуваха на брега. Вероятно пакетът с кокаин се е намирал в открито море и е бил донесен до брега от вълните, тъй като през последните дни имаше много силна буря в Черно море, отбелязва сайтът, цитиран от БТА.

През април 2019 г. беше проведена мащабна издирвателна операция по цялото румънско крайбрежие, след като следователите в България обявиха, че са открили 150 пакета с бяло вещество, което се оказа кокаин с концентрация над 90 процента, напомня сайтът Нюз.ро. Стотици следователи проверяваха тогава цялото крайбрежие, а само за 48 часа бяха открити над 130 килограма кокаин. Гражданите бяха предупредени да не отварят подобни пакети, ако ги открият.

Дилъри тестваха дрога на 16-годишно момиче, в кома е

В рамките на операцията с кодово име "Братя Грим" беше разследвана организирана престъпна група, участваща в транспорт на високорискови наркотици по море до румънските териториални води, като крайна дестинация на пратките са били Западните Балкани, Нидерландия, Белгия и Испания.