Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви посланиците на десет държави за персона нон грата, които призоваха Анкара да освободи активиста Осман Кавала.

Държавният глава даде съответна заповед на външното министерство на страната, пише РИА Новости.

Това са представители на дипломатически мисии от Германия, Швеция, САЩ, Франция, Финландия, Дания, Норвегия, Холандия, Канада и Нова Зеландия.

Посолствата на тези държави на 18 октомври призоваха турските власти да освободят Осман Кавала, активист за правата на човека, предприемач и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, който беше обвинен в участие в опит за преврат през 2016 г. Изминаха четири години от ареста на Кавала. Дипломатическите мисии нарекоха процеса срещу активиста "петно ​​върху демокрацията и върховенството на закона и прозрачността на съдебната система".

През 2020 г. съдът оправда Кавала, обвинен в участие в опит за сваляне на правителството, но по-късно издаде нова заповед за арест. Осман Кавала подкрепя религиозните и етническите малцинства, застъпва се за мирно решение на кюрдския въпрос и помирението на турските и арменските граждани.

... но не е обявено

Въпреки указанията на Ердоган, турското външно министерство все още не е обявило официално посланиците на гореспоменатите десет държави за персона нон грата. В същото време Министерството на външните работи потвърди призоваването на посланиците и посочи, че им напомня за необходимостта от спазване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Германия в момента е единствената страна, която отговори на обявяването на своя посланик за персона нон грата. „Взехме под внимание изявленията на турския президент Ердоган“, заявиха от външното министерство на ФРГ. Те отбелязаха, че в момента се провеждат консултации по този въпрос с още девет държави. Останалите държани все още не са коментирали ситуацията с посланиците.

Превод: GlasNews.bg