Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задейства последните стъпки от процедурата за ратифициране на шведското членство в НАТО, като подписа протокола за целта, съобщиха президентството и външното министерство в Анкара.

Според съобщенията на двете ведомства протоколът сега е предаден на парламента.

През 2022 г. Турция единствена открито заяви, че блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО, което двете страни избраха след дълъг неутралитет миналата година заради войната в Украйна. След това миналото лято Анкара се съгласи условно да предприеме тази стъпка за Хелзинки, като обясни, че са изпълнени изисквания, свързани с подслоняването на "терористи" (кюрдски активисти и бойци) в скандинавската страна.

Шведският премиер Улф Кристершон приветства решението в платформата Х (бившата "Туитър"). "Сега остава на парламента да разгледа въпроса. Очакваме с нетърпение да сме член на НАТО."

Финландия официално стана член на съюза през април. В средата на юли тази година Ердоган склони и за Швеция по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но даде да се разбере, че ще остави решението през есента на парламента. Така и не задейства процедурата в началото на октомври (когато парламентът се върна от лятна ваканция), а междувременно Унгария, чийто парламент също предстои да гласува, заяви, че "не бърза" с вота за Швеция.

Междувременно турски представители настойчиво повтаряха, че Швеция трябва да свърши още работа, за да успокои Турция в опасенията ѝ за сигурността и за приютяването на бойци на обявената за терористична организация в Турция, ЕС и САЩ Кюрдска работническа партия (ПКК), иначе ратифицирането е под въпрос.

Сега предстои комисията за външна политика в парламента да гласува, след това да предаде ратификацията на пленарна зала.

Множество американски медии обвързаха ходовете на Анкара с искане за одобрение в Конгреса на САЩ на продажба на изтребители F-16 за 20 млрд. долара, пише Дневник. Ердоган е обвързвал тази заявка (неизпълнима в блокираната от липсата на председател Камара на представителите) с шведското членство.