Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, заедно със съпругата си Емине Ердоган, гласуваха на изборите за следващ държавен глава на 14 май в гимназията Сафет Чеби в Истанбул. Преди вота Ердоган извади пари от джоба си и ги раздаде на децата, пише турското издание Son Dakika.

"Молим се на Бог за по-добро бъдеще за нашата нация и турската демокрация. Важно е всички наши избиратели да гласуват преди 17:00 часа. Следя турската демокрация, моят вътрешен министър съобщи, че процесът протича без инциденти и проблеми," каза той към събралите се поддръжници.

Посещението на Ердоган в училището продължи около 10-15 минути: в коридорите той направи няколко снимки с турски граждани и отговори на въпроси. Децата получиха от него банкноти с номинал 200 лири.

Това не е първият път, когато турският президент прибягва до подобен жест. През февруари, докато посещава земетръсна зона в Югоизточна Турция, той също раздава пари на деца.

Припомняме, че според проучване на Konda от 11 май Реджеп Тайип Ердоган може да загуби на президентските избори от основния си съперник Кемал Кълъчдароглу. Той е на 5 точки зад него.

Избирателните секции в Турция затвориха за президентските и парламентарните избори, съобщи председателят на Висшия избирателен съвет на републиката Ахмет Енер в 17 ч.

„Процесът на гласуване за президентските и парламентарните общи избори за 28-ия мандат е завършен и досега не са докладвани негативни ситуации на съвета“, каза той.

Президентските и парламентарните избори в Турция започнаха в 8.00 часа и продължиха до 17.00 часа. В резултат на изборите ще бъде избран ръководител на страната, който ще управлява Турция през следващите пет години, както и 600 депутати в парламента.