Обявеното в Русия (но все още непотвърдено) изтегляне на окупационния й контингент от Херсон е „положително и важно решение“. Така турският президент Реджеп Тайип Ердоган оцени обявеното от руснаците напускане на областния център на Украйна, пише Daily Sabah.

Както каза турският президент, "нашата посредническа работа продължава без прекъсване", но добави - "неразумно е да се назовават дати и да се казва кога и как ще приключи".

„Въпреки това решението на Русия за Херсон е положително, важно решение“, каза той на брифинг преди да замине за Узбекистан за среща на върха на Организацията на тюркските държави.

Ердоган добави, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на Г-20 в Бали следващата седмица, ако реши да лети до там, или ще продължи да комуникира с него по телефона.

Турция, подобно на някои други страни, лидери и политици, настоява за бързи преговори между Руската федерация и Украйна за "мир", тъй като "отстъплението от дипломатическо решение допълнително усложнява изхода от продължителната война", пише турското издание.

На 9 ноември 2022 г. руското министерство на отбраната обяви  предполагаемото изтегляне  на окупационните войски от Херсон на левия бряг на Днепър. В Киев казаха, че не виждат признаци, че Руската федерация напуска града без бой.

Ръководителят на Херсонската OVA призова "да не изпадаме преждевременно в еуфория" и  да спазваме информационна тишина.
Вечерта на 9 ноември президентът  Зеленски каза, че „никой просто не си тръгва отникъде, врагът не ни прави подаръци“.

Сутринта на 10 ноември Генералният щаб обяви прекратяването на „евакуацията“ на цивилни от Херсон, но не беше казано нищо за „изтеглянето на войските“ на въоръжените сили на Руската федерация.

Превод: GlasNews