Президентът на Турция и председател на управляващата партия ПСР и отговори на въпросите на журналисти в пряко предаване на държавната телевизия TРT.

Говорейки за епидемията от коронавирус, той заяви: "Аз се ваксинирах с три дози. След това си направих антигенен тест. Слава Богу, резултатът ми е много добър - 2160". 

С това изявление Ердоган предизвика реакцията както на научния свят, така и на политиците, като увеличи недоверието към програмата за ваксинация в Турция.

Опозиционният депутат от Републиканската народна партия (РНП) Йозгюр Йозел попита как Ердоган е получил допълнителна трета доза от ваксината, когато дори здравните работници в страната нямат това право.

Ердоган получи първата си доза от китайската Коронавак на 14 януари, последвана от втора на 11 февруари. Не е известно кога е получил третата си доза.

В момента в 81-милионната държава все още около 50 милиона граждани очакват правото да бъдат ваксинирани.

Професор Мехмет Джейхан, специалист по заразни болести, коментира пред "Джумхуриет" изявленията на Ердоган: "Никъде по света няма официално препоръка за трета доза ваксина. Здравният персонал в Турция, включително и аз, бяхме имунизирани с китайската ваксината Коронавак, на компанията Синовак", добави експертът.

"Имунният отговор на тази ваксина е малко нисък и страничните ефекти са по-малко. Всъщност не е хубаво, че страничните ефекти са по-малко, тъй като така не стимулираме имунитета твърде много. Страничните ефекти показват, че организмът се бори и ваксината е ефикасна", твърди професорът.