Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "масовото избиване на цивилни в ивицата Газа е достигнало нивото на геноцид", но международната общност не е в състояние да се противопостави на "незаконните атаки" на Израел. Това написа Ердоган в послание по повод 78-ата годишнина от основаването на ООН, информира в акаунта си в социалната мрежа Екс Дирекцията по комуникации към президентството.

Изправени сме пред много сериозни предизвикателства - от въоръжени конфликти до изменение на климата, от глад и бедност до ислямофобия, особено в Палестина. От 7 октомври насам "Газа е свидетел на масово унищожаване на домове на цивилни, места за поклонение, болници, училища, което достига нивото на геноцид". За съжаление, международната общност не е в състояние да даде добър отпор на незаконните и необуздани атаки на израелската администрация срещу цивилното население, се казва в посланието.

Ердоган посочи още, че последните събития в Близкия изток напомнят за необходимостта от реформиране на ООН, като за пореден път добави, че „светът е по-голям от петте“ (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН ).