От днес в Гърция влиза в сила новият пакет от мерки, вместо първоначално планирания за 3 януари, съобщи министърът на здравеопазването Танос Плеврис, на фона на бързото нарастване на случаите на коронавирус в страната.

Заведенията ще работят до полунощ, само за седнали посетители, на маси от шест души, без правостоящи, както и без музика.

Изключение се прави в новогодишната нощ, когато заведенията ще работят до 2 часа сутринта, но със същите ограничителни условия.

По-специално от днес ще се прилагат следните мерки:

Зоните за забавление ще бъдат отворени до 24:00 часа, като на масите ще бъдат допускани само до шест души.

- Задължително е използването на маска с повишена защита (FFP2 / KN95) или двойна маска в супермаркетите и градския транспорт, както и за служителите в магазините;

- На стадионите ще има ограничение до 10% от капацитета с максимум 1000 души;

- Работа от дома, както в публичния, така и в частния сектор до 50%. Ще има подвижен график;

- В домовете за грижи за възрастни хора посещението ще става задължително с PCR тест.

Броят на заразените чупи рекордите

Динамиката на щама "Омикрон" се доказва от бързото нарастване на диагнозите COVID-19, които вчера надминаха и най-крайните оценки на гръцките експерти от 21 657 нови случая на заболяването. Най-голямото епидемиологично бреме е регистрирано в Атика, където са установени 9 882 нови случая, от които 3 226 само в централната зона на Атина.

Смъртните случаи на пациенти с COVID-19 вчера са 60, броят на интубираните пациенти се е увеличил спрямо предишния ден от 629 на 635, а новите постъпили пациенти в болници от 289 на 340.