„Няма да ратифицираме трите меморандума от Преспанското споразумение, докато ВМРО-ДПМНЕ не започне да използва конституционното име на Северна Македония“.

Това заяви пред гръцкия парламент премиерът на страната Кириакос Мицотакис, съобщи „Катимерини“.

Още при клетвата новият президент на РСМ „взриви“ отношенията с Гърция.  Посланикът на Гърция София Филипиду дори напусна парламента в Скопие в знак на протест.

Причината е нарушение в Преспанския договор - при произнасянето на клетвата си в парламента новоизбрания президент Гордана Силяновска нарече държавата си „Македония“, вместо „Северна Македония“.

Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

 
„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си“.

Днешните думи на Мицотакис дойдоха в отговор на лидера на опозиционната „СИРИЗА“ Сократис Фамелос, който смята, че ратифицирането на меморандумите ще защити гръцкия интерес.

"При тези обстоятелства, когато цяла Европа е против РСМ, но не случайно, а защото гръцката дипломация и аз лично се мобилизирахме, и има строги призиви към Скопие да промени отношението си, вие идвате и изисквате със закон меморандумите да бъдат ратифицирани сега. Наистина вдигам ръце“, каза гръцкият премиер в отговор на Фамелос.

Той посочи агресивното поведение на ВМРО-ДПМНЕ като основна причина да бъде забавено ратифицирането на меморандумите, съобщава bTV.

"Изразихме силни резерви относно националния пароксизъм на ВМРО, проявен през последните две години, и решихме да не внасяме за ратификация протоколите, които, не произтичат от самия Преспански договор, а го съпътстват, защото искахме да сме абсолютно сигурни, че правителството в РСМ ще се съобрази с ключовите точки на Споразумението, а най-решаващ е въпросът с името. И тази наша позиция е напълно оправдана. Защото сега идва ново правителство, с нов президент и премиер, които открито презират Преспанското споразумение, наричайки Северна Македония, Македония", добави Мицотакис.