Идва ли нова бежанска вълна?

Въоръжени афганистанци навлизат в Турция

Въоръжени афганистанци навлизат в Турция

Нелегалното преминаване в Турция на групи афганистанци в района на границата с Иран, което се е активизирало в последните месеци, безпокои обществото и е обект на многобройни дебати, повечето с нотки на загриженост и твърдения, че афганистанските бежанци представляват риск за Турция.

Анализатори посочват, че след оттеглянето на американските войски от Афганистан и разгарянето на сраженията в тази страна нелегалните бежански потоци са се увеличили в пъти. В разположените близо до границата с Иран турски градове се наблюдава масов прилив на бежанци.

Това не е ли една нова бежанска вълна, се питат хората.

В същото време експерти по миграционните въпроси посочват, че данните за броя на нелегално влезлите в последно време в страната бежанци не са достатъчни, за да се прецени в каква степен става дума за нова бежанска вълна и какъв е профилът им.

Според едни източници групите са основно от млади хора, 16-20-годишни. Според други обаче има немалко жени и деца. Не се съобщава и точна цифра за това колко мигранти са заловени от силите по сигурността и през какви интервали от време е станало.

Директорът на Центъра за изследвания в областта на убежищата и миграцията Метин Чорабатър посочи, че нелегалната миграция от Афганистан към Турция не е ново явление.

"Тази миграция съществува от много години. От времето, когато бившият Съветски съюз започна през 1974 г. войната в Афганистан, и до избухването на войната в Сирия, Афганистан фактически заемаше първото място в света по броя на бежанците. А в Турция започнаха да пристигат масово след 2006-2007 г.", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Защо мигрантите избират Турция и какво правят? В отговор на този въпрос той посочи, че основно се занимават с овчарство.

"Някои се регистрират легално в дирекциите по миграция, каквито има във всички области, други отказват да се регистрират и работят нелегално. Парите, които припечелват в Турция, или изпращат на близките си в Афганистан, или спестяват и след това ги дават на каналджии, за да ги преведат по нелегални пътища към Европа. Или припечелват колкото да не умрат от глад".

Според граничните власти афганистанците влизат в страната основно през град Ван на границата с Иран.

Турският окръг Ван е с най-дългата сухопътна граница с Иран с дължина 295 км.

Жиндар Урач, председател на областната комисия във Ван за убежища и миграции, посочва, че бежанските потоци основно се увеличават през летните месеци и намаляват значително през есента и зимата.

В същото време се твърди, че в предишни години са ползвали основно маршрута през Диарбекир и Татван в Югоизточен Анадол, но последно време го изоставили, вероятно поради засиления контрол на турските власти и сраженията с терористичната групировка Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Според местни източници редица селища - Хаджи Бекир, Сарай, Йозалп и Чалдъран в областта Ван, който се намира върху древния Път на коприната, са като събирателен пункт за афганистанските бежанци.

В същото време твърдят, че нямат точни данни за броя и характера на нелегалните бежанци, а тиражирините факти се базират на предположения.

Причината е, изтъкват те, че в редица точки в пограничната област контролът на турските власти по сигурността е много строг, но на други буквално е занемарен. И това на места улеснява преминаването им, а на други места им е трудно и затова се насочват към други маршрути.

Твърди се също, че общо взето нелегално влизащите в Турция афганистанци са под контрола на силите по сигурността.

Посочва се, че от разговорите на властите със заловените бежанци се налага изводът, че мотивите, които ги подтикват да напуснат страната си и да бягат в Турция, са войната, мизерията, бедността, т.е. политически конфликти и икономически трудности.

Според турски коментатори изтеглянето на американските войски от Афганистан и увеличаването на териториите, намиращи се под контрола на талибаните, е катализирало бежанските вълни.

"Въпреки че турските сили по сигурността са на крак заради увеличения в последно време риск от нова бежанска вълна и са засилили контрола, реално нелегалният поток от Афганистан към Турция не е спрял. Изминавайки хиляди километри пеш от родината си, през Пакистан и Иран, щом успеят да преминат през границата, на групи се опитват да стигнат до Истанбул и други големи градове на страната, където е по-лесно да пребивават нелегално. По този труден маршрут нерядко деца и жени стават жертви. Болшинството афганистанските бежанци не искат да останат в Турция, а да се прехвърлят в Гърция и оттам към Европа", посочват те.

Неотдавна турският президент Р.Т.Ердоган предложи турските военни да поемат охраната на летището в афганистанската столица Кабул след изтеглянето на американските военни, което се посрещна със задоволство от САЩ. Което пък означава, че Турция ще бъде принудена да има отношения с групировката на талибаните. Последните от своя страна предупредиха Анкара за възможни последствия, ако турските сили останат в Афганистан, за да управляват летището в Кабул.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Качеството на въздуха се влоши в няколко града и окръга в Турция заради облаци
Руски ракети удариха жилищни сгради и раниха шестима души тази сутрин в Харков,
Основният съд в Прищина осъди на общо 62 години затвор шестима обвиняеми за
Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на
Турски спасителни екипи са извършили успешна акция по спасяването на четирима
Гръцкото правителство предприема нови мерки за овладяване на демографската