В Истанбул се провежда мащабен пропалестински митинг днес, на който присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщават турските медии.

Ердоган долетя с хеликоптер до летище "Ататюрк", където се провеждаше митинг в подкрепа на Палестина и призова турските граждани да осъдят военните действия на Израел в ивицата Газа.

„Тези, които вчера пролиха сълзи за цивилните, убити в руско-украинската война, днес мълчаливо наблюдават смъртта на хиляди невинни деца в ивицата Газа“, каза Ердоган пред тълпата.

Той подчерта, че Западът е отговорен за това, което сега се случва в ивицата Газа.

"Има клане в Газа. И това е изцяло дело на Запада", добави турският лидер.

Той подчерта, че ако Западът иска война между кръста и полумесеца, трябва да знае: „този народ е жив, този народ стои твърдо“.

„Които бяхме в Либия, каквито бяхме в Карабах, такива ще бъдем и в Близкия изток“, заяви той на митинга.

Ердоган подчерта, че е съгласен, че всяка държава има право на самоотбрана, но трябва да има справедливост. Следователно, както каза президентът на Турция, Израел е окупаторът в случая.

"Израел, как се озова тук? Как се озова тук? Вие сте окупатор. Вие сте група, а не държава. Западът ви дължи, но Турция не ви е длъжна", увери турският лидер.

И добави, че Турция ще обяви „Израел за военен престъпник“ и се работи по въпроса.

Очаква се на митинга да присъстват над 1 милион души. Властите в Истанбул направиха пътуването безплатно за жителите на града, които се насочват към бившето летище.

Митинги в подкрепа на Палестина се провеждат в европейски градове, както и във Великобритания и САЩ.