Има арестуван за палежа на Културния дом "Иван Михайлов" в Битоля. Това стана ясно от пост на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила му във Facebook, който нарече разкриването на престъплението "бързо и ефективно":

"Имам удоволствието да съобщя за бързо и ефективно разрешаване на казуса от преди три дни (04.06.2022 г.) с пожар в център "Иван Михайлов" в Битоля, който вече е разчистен и имаме задържано лице, признало престъплението. Работихме денонощно, за да открием извършителя, взеха се предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда беше извършено претърсване на два използвани от Л.А. (34 г.) адреса от Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е лишено от свобода.

За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да потиска престъпността. И в този сегмент няма "извинете", няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е съгрешил - трябва да носи отговорност!", написа Спасовски.

Според информации, появили се в македонски медии, задържаният е 34-годишният поп певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се завърна със семейството си от САЩ в родината си и заяви, че предпочита да живее в Македония. Описанието на подпалвача от Битоля е дадено от българския министър Теодора Генцовска, която веднага след събитието се е отправи от Скопие към Битоля, където е била информирана за извършителя в полицейското управление.

Иначе беше обявено, че певецът ще се изяви на мегаконцерта на „Памет“ в събота като специален гост.

За нуждите на разследването и установяване самоличността на извършителя, полицията е направила предварителна реконструкция на движението на заподозрения, като се започне от видеозаписа пред Културния дом и други сгради, в които се е движил заподозреният след пожара, съобщи „Свободна преса“, цитирайки източници от разследването.

Относно движението на певеца след събитието в събота, той дебютирал на сцената на Фолк фест Валандово с песента „Няма сбогом”.

Очаквайте подробности!

Припомняме, Културният център "Иван Михайлов" в град Битоля в РС Македония, който беше открит само преди два месеца, на 4 юни беше подпален рано сутринта. Още тогава Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на умишлен палеж. Изгарянето на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции и от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

Мъж на колело и с маска запалил културния ни център в Битоля

Президентът на РС Македония с първи думи след вандалския акт в Битоля

Генчовска отива в Битоля заради подпаления български център