Островите Миконос и Йос са на крачка от въвеждане на карантина, съобщават от гръцкото правителство. Още 11 острова в Егейско море са с високи стойности на заразени с COVID-19. Огнищата на разпространение на вируса са събирането на хиляди млади хора по заведения и частни вили без предпазни маски и дистанция, е мнението на лекарите.

Полицията използва дрон и контролира социалните мрежи, за да предотврати забранените събирания, предаде БНР. Извънредни полицейски екипи прехвърлиха от Атина към островите, за да следят за спазване на мерките. Безпокойство на лекарите буди ситуацията в Закинтос, Лефкада, Санторини, Родос и Халкидики.

Лекарите от щаба за контрол на коронавируса настояват да се върне задължителното носене на маски на открито. Други медици смятат, че това е неизпълнимо при високите температури.

Правителството в Атина въведе задължително ваксиниране за медиците и ограничения за работа на учителите. Въпреки протестите рязко скочи броят на ваксиниращите се лекари и учители.

Председателят на съюза на болничните лекари в Атина - Матина Пагони пред медиите предупреди, че ако не се изгради групов имунитет, в „болниците ще стане страшно“ и „никой не може да предвиди бъдещето“.