Мъж постави рекорд, след като е дал положителна проба за ковид в продължение на 14 поредни месеца.

56-годишният Музафер Каясан от Турция страда от левкемия. За пръв път се заразява с вируса преди повече от година.

От ноември 2020 г. той бива хоспитализиран и изписван от болница, но състоянието му не позволява прилагането на ваксина, тъй като постоянно дава положителен резултат.

Мъжът е по-застрашен от вируса и дори котка, минаваща покрай прозореца, може да го зарази, пише The New York Post.

Според лекарите, той има най-дълго регистрираната продължителна инфекция с ковид в Турция, като казват, че това може да се дължи на отслабена имунна система заради рака.

Въпреки, че е живял с вируса в продължение на 14 месеца – и след 78 последователни положителни теста – Каясан не само е все още жив, но и остава в изненадващо добро настроение.

Говорейки пред Ройтерс миналата седмица, след като разбира, че последният му PCR тест отново е положителен, той се пошегува: „Предполагам, че това е женската версия на ковид – тя е била обсебена от мен“.

Лекарят на Каясан, Серап Симшек Явуз, професор по инфекциозни болести и клинична микробиология в Истанбулския университет, казва, че неговият случай е най-дългият, който някога са проследявали.

Той допълва, че мъжът се следи отблизо за всякакъв риск от мутирал вариант.

Кагри Буке, доктор по инфекциозни болести и клинична микробиология в болница Acibadem, споделя, че този случай с положителен тест за пациент в продължение на 441 дни е нещо, което не са са срещали до този момент.

Според изследванията ковид-позитивните пациенти трябва да изчакат пълно възстановяване, за да могат да се ваксинират, което означава, че Каясан все още не може да го направи.

Проучване, публикувано миналата година в New England Journal of Medicine, пациентите с ковид с имуносупресия са изложени на риск от продължителна инфекция с тежък остър респираторен синдром.

Друго изследване показва, че един от всеки четири пациенти с рак на кръвта не произвежда откриваеми антитела, дори след като са получили две дози ваксина.

Каясан, който е загубил усещането си за вкус и мирис, е прекарал девет месеца в болница и пет месеца в дома си.

Болният мъж се надява властите да облекчат условията по карантината му, с оглед на странния случай.

Синът му, Гокан Каясан, споделя, че баща му винаги е бил „положителен“ човек - но не съвсем по този начин.

Превод: GlasNews.bg