"Пата Рът" е най-голямото сметище в Румъния. Но тук има не само тонове боклук. Край него живеят и хора: 1500 роми. Около бараките с пъстри покриви постоянно обикалят боклукчийски камиони. И докато от държавното сметоизвозване разтоварват боклук, немалко роми, превърнали се в сметосъбирачи, щъкат насам-натам с каручките си. Наоколо тичат босоноги деца, а върху купчините боклук навред са накацали гарги, които се оглеждат за храна.

"Пата Рът" е не само най-голямото сметище, но и най-големият еко-грях на Румъния. Намира се край Клуж-Напока в Трансилвания. В продължение на 70 години там се стоварваха необработени отпадъци, а в почвата попиваха какви ли не химикали.

През годините многократно избухваха и пожари, които редовно взимаха жертви. На този терен с площ колкото 27 футболни игрища са били изхвърлени общо 2,5 милиона тона смет.

На фона на тези безобразия ЕС настоя за закриване на сметището. И ето, че през 2015 година започна неговото разчистване. А през 2019 местните власти официално обявиха "Пата Рът" за закрито.

Ромите останаха да живеят там, но с тях остана и боклукът. Защото още през 2015 година край старото сметище бяха открити две нови временни сметища. Така и до днес там се трупат все повече отпадъци.

От кога ромите живеят тук?

Първите роми се заселват край сметището към края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Бедността ги кара да отидат там: на сметището те сортират общинските отпадъци и така си изкарват препитанието.

През първото десетилетие на това хилядолетие обаче до тях се заселват и много други роми: властите на Клуж-Напока прогонват от центъра на града стотици хора от ромското малцинство и ги принуждават да се заселят на сметището. Причината: в 300-хилядния град имало огромен строителен бум. От този момент нататък за ромите просто нямало място.

Сред прогонените е и Линда Грета Зига. В едно студено декемврийско утро полицията и общинските служители вдигнали нея и семейството й от леглата. Булдозерите вече чакали на улицата. Само два дни по-рано 75 ромски семейства от тяхната улица били получили предупреждение да опразнят своите жилища. Общината ги преселила в готови сглобяеми малки къщички край бараките на другите роми в "Пата Рът".

Линда разказва пред "Дойче веле", че дотогава ромите на нейната улица били добре интегрирани. Там живеели вече няколко поколения, плащали си наема и тока. Сградите били собственост на общината. Ромските деца ходели в местното училище или в кварталната детска градина. После като гръм от ясно небе ги изхвърлили на сметището.

"За тях ние сме боклуци, а не хора", настоява Линда.

Расизмът в Румъния

И действително: в Румъния предразсъдъците спрямо ромите са огромни. 70% от участниците в едно румънско допитване твърдят, че не вярват на ромите. Между 20% и 30% смятат, че ромите притежават прекалено много права, че държавата може да прилага сила срещу ромското население, а дискриминацията и езикът на омразата срещу ромите не бива да се наказват. Но така е не само в Румъния. В цяла Европа срещу най-голямото континентално малцинство се шири расизъм, който призовава да им се отнемат основни права, да не биват допускани до държавна служба и дори да бъдат изселвани на места, където няма водоснабдяване, канализация и сметосъбиране.

Боклукът разболява хората

Резултатите от проучване на ООН, проведено през 2012 година, гласят, че 22% от възрастните в "Пата Рът" страдат от хронични заболявания или от други здравословни проблеми: обриви, астма, бронхит, високо кръвно налягане, сърдечни и стомашно-чревни оплаквания. Според оценката на експерти от Европейския център по правата на ромите от същата година, здравословните проблеми на ромите са нараснали повече от два пъти след принудителното им изселване.

От затварянето на старото сметище насам не са били публикувани официални данни за здравословното състояние на ромите там. Според редица неправителствени организации обаче, заболяванията на дихателните пътища са високо разпространени - не само сред възрастните, но и сред децата.

"Никой не заслужава да живее там"

Когато сметището беше закрито, кметът на Клуж-Напока обеща, че ромското селище край "Пата Рът" ще изчезне до 2030 година, но не каза нито дума за това къде ще отидат тези стотици семейства. Самите роми обаче отдавна не разчитат на общината.

Още през 2012 година Линда Грета Зига и други нейни стари съседи, които също са били изселени от центъра на Клуж-Напока, са основали дружество с помощта на правозащитници, което търси решение на жилищния проблем на хората от "Пата Рът". Те са подали и жалба срещу властите заради принудителното си преселване, но още чакат решението на Европейския съд по правата на човека.