Властите в Киев възнамеряват да призоват украинците, които са заминали в чужбина, за военна служба през следващата година. Това заяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров пред германския вестник "Билд".

„Все още обсъждаме какво ще се случи, ако те не дойдат (в центровете за набиране) доброволно“, каза той.

Става дума за украинци на възраст от 25 до 60 години, заминали за Германия и други страни. Като начало властите ще поискат от тях да се регистрират във военните ведомства на въоръжените сили на Украйна. Умеров обеща, че се предвижда новобранците да бъдат информирани предварително какво обучение ще преминат, как ще бъдат въоръжени, къде и кога ще служат. Той каза, че справедливостта е важна при набирането на нови войници.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на пресконференция тази седмица, че армията му е предложила мобилизация на допълнителни 450-500 хиляди души. Според него подобна мобилизация ще струва на Украйна допълнителни 500 милиарда гривни (около 13,4 милиарда долара).

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и продължава обща мобилизация. Мъжете в боеспособна възраст имат забрана да пътуват в чужбина, а призовките се връчват в държавни институции, на улицата и на обществени места.