Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко обяви, че властите на украинската столица са одобрили план за евакуация в случай на възможна руска инвазия. Това са съобщили от пресслужбата на киевската администрация, цитирани от ТАСС.

"Градските служби вече работят за предотвратяване на извънредна ситуация от военен характер, каза Кличко, цитиран от пресслужбата. Нашите усилия са насочени към предотвратяване или преодоляване на възможни провокации и устояване на военна атака. Ние действаме в съответствие с ясен план."

По думите на Кличко, за столицата е одобрен план за евакуация, определящ местоположението на евакуационните центрове, необходимия брой превозни средства и безопасни райони за настаняване на евакуираните.

Напоследък все по-често на Запад и в Киев се обявяват опасения относно предполагаемата подготовка на Москва за инвазия в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков оцени тези изявления като празна и безпочвена ескалация на напрежението, като подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого.

В същото време, прессекретарят на Кремъл не изключи някои възможни провокации, за да оправдае подобни твърдения и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на украинския конфликт ще доведат до изключително сериозни последици.

Все повече държави евакуираха дипломатите си от Украйна.