Денис Монастирски, който загина на 42 години при катастрофа с хеликоптер край Киев, е най-високопоставеният украински служител, загинал от началото на войната преди почти година.

След трагедията съветник на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко назова няколко версии за причините за инцидента с хеликоптера. Според Геращенко една от възможните е саботаж. Повреда на оборудването или нарушение на правилата за безопасност са останалите две.

Хеликоптер се разби до Киев, вътрешният министър загина ВИДЕО

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи тази сутрин, че в 08:20 часа в град Бровари, Киевска област, хеликоптер на службата за извънредни ситуации ЕС-225 (опашен номер 54) се е разбил близо до детската градина. Възникнал е пожар, който час по-късно е потушен.

Пострадали са и намираща се в близост 14-етажна жилищна сграда и 3 автомобила. На борда на хеликоптера е имало 9 души: 6 души от оперативната група на МВР, включително шефът на МВР, както и 3-ма членове на екипажа на ДСНС.

В катастрофата загина и заместникът на Монастирски, Евгений Енин, бивш офицер от разузнаването и адвокат, който заемаше поста си от септември 2021 г.

Денис Монастирски става вътрешен министър на страната през юли 2021 г., само шест месеца преди Русия да нахлуе в страната.

Роден в западния град Хмелницки през 1980 г., той първоначално преследва адвокатска кариера, но влиза в политиката през 2014 г.

Като правен експерт, той става част от екипа зад успешната кандидатура на Володимир Зеленски за президентския пост през 2019 г.

Като член на президентската партия Слуга на народа, той беше избран в парламента същата година и бързо пое важна роля като ръководител на парламентарната комисия по въпросите на правоприлагането.

След внезапната и неочаквана оставка на предишния вътрешен министър Арсен Аваков, Монастирски заема мястото му.

Според слухове Зеленски се готвел да уволни Аваков, за когото се смяташе, че пречи на опитите на президента да се справи с корупцията.

По онова време назначаването на Монастирски се смяташе за укрепване на властта на президента.

Като вътрешен министър Монастирски отговаряше за полицията и сигурността в Украйна.

Когато Русия започна да атакува страната през февруари 2022 г., той се справи с предизвикателството да събере международна подкрепа за отпора на Киев.

Той даде интервюта за световната преса, предупреждавайки за хуманитарна катастрофа и подчертавайки предизвикателствата, пред които са изправени службите за спешна помощ на Украйна, които също са под контрола на вътрешното министерство.

Превод: GlasNews.bg