Трима българи са задържани във Великобритания по подозрение, че са руски шпиони. Задържанията в следствие на мащабно разследване на местните власти, съобщи BBC.

Те са задържани през февруари.

Единият от тях е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката.

Имената им са 45-годишният Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов от Хароу, северозападен Лондон, и 31-годишната Катрин Иванова от същия адрес.

Те са обвинени в притежаване на фалшиви документи за самоличност.

Паспорти и лични карти за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия са само част от намерените документи.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Триото живее в Обединеното кралство от години. Единият от тях - Орлин Русев, има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги. Профилът му в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Твърди се, че другите двама българи са двойка - мъжът е шофьор към болници, а жената описва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Те живеят в Обединеното кралство от близо 10 години, като са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Посланикът ни в Лондон: Не сме информирани за задържането на българите

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка / Снимка: Facebook

Пред Би Би Си съседи от две къщи, обитавани преди време от двойката, казаха, че те са им подарявали пайове и торти.

В последния им дом в Хароу съседи разказват, че детективите са прекарали значително време в претърсване с видимо полицейско присъствие повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда "Олд Бейли" в Лондон през януари. Те все още не са коментирали обвиненията.

Очаквайте подробности!