Командирът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР Анджело Микеле Ристуча каза пред АНСА, че благодарение на професионализма на представителите на мисията на 29 май е избегнато масово кръвопролитие в Северно Косово, предаде Бета. Ристуча добави, че са успели да спасят 15 косовски полицаи, повлечени от протестиращата тълпа.

“Причината ситуацията да не ескалира е фактът, че бяхме много добре подготвени. Нашите войници действаха много професионално. (…) Спасихме 15 косовски полицаи, предотвратихме сблъсък между двете страни, иначе щеше да се наложи да се справяме с още един проблем”, каза Ристуча.

На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи косовски сърби, полиция и военни от КейФОР. Тогава пострадаха около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. Повод за протестите беше встъпването в длъжност на косовските албански кметове в общините в Северно Косово с предимно сръбско население, където през април бяха проведени местни избори, бойкотирани от сърбите.

Ристуча изрази очакване КейФОР да увеличи присъствието си в Косово.

“Тези дни е спокойно на пръв поглед, но остава много нестабилно. Последният път, когато имаше подобни инциденти, беше през 2004 г. В миналото бяха постигнати много позитивни резултати, а фактът, че броят на войниците на КейФОР бе драстично намален от 1999 г. до 2023 г. ясно говори, че са постигнати големи резултати”, обясни Ристуча.

Според него единственият начин да се постигне деескалация в момента е по политически път.

“Единственият път е политическо решение, което е основано на волята на двете страни за нормализация на ситуацията, но преди всичко за намаляване на напрежението”, подчерта командирът на КейФОР.

По думите му, 99 процента от хората в Косово искат да живеят в мир и е в интерес и на двете страни да се разреши настоящата ситуация.

Косовските сърби, както и официален Белград, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините.