Ужасен шофьор на електрическа кола разкри, че е бил отвлечен от собствената си кола. Оказва се, че возилото му с модел MG ZS EV, на стойност £30 000, се е повредило.

53-годишният Брайън Морисън се е прибирал от работа, когато новата му изцяло електрическа кола, произведена в Китай, е започнала да се движи сама със скорост малко под 50 км/ч.

Тъй като не можел да използва спирачките, мъжът се обадил на полицията в Глазгоу, която спряла автомобила, като го оставила бавно да се блъсне в полицейската кола.

„Разбрах, че нещо не е наред, когато се приближих до кръгово кръстовище и тръгнах да намаля, но колата не го направи. Тогава чух силен звук, който звучеше като спирачни накладки. Тъй като беше толкова нова кола, знаех, че не може да има проблем с тях.

„Успях да заобиколя кръговото кръстовище с 48 км/ч и след това имах прав път пред мен, така че предположих, че ще спре, но не стана. Имам проблеми с подвижността, така че дори не можах да изляза – бях напълно заклещен в колата. Може да не звучи като много голяма скорост, но когато нямаш контрол над си напълно заклещен вътре, ужасяващо е. Колата просто се движеше сама, нищо не можех да направя. Когато се обадих в полицията, те изпратиха екип и няколко инженери, за да се опитат да разрешат проблема. Те нямаха представа какво да правят. Така че в крайна сметка три полицейски коли пристигнаха и караха пред мен и зад мен. Бях 100% концентриран върху управлението си, така че когато полицейски ван спря до мен и ме попита дали съм Брайън и дали съм добре, аз просто извиках „Не, не съм, не мога да спра“, допълва той.

Електрическите автомобили се прочуват с поредица от инциденти, свързани с безопасността. Някои от тях са с пожари, причинени от литиево-йонните батерии.

Въпреки отлагането на пълната забрана на бензиновите и дизеловите автомобили до 2030 г., министър-председателят Риши Сунак се придържа към плановете повече от половината от автомобилите в Обединеното кралство да бъдат електрически в рамките на пет години.

От MG Motor UK казаха: „Спешно се опитваме да се свържем с г-н Морисън, за да може автомобилът му да бъде напълно инспектиран от нашия инженерен екип. Приемаме този въпрос много сериозно и сега, след като се установи контакт, ще положим всички усилия да разрешим проблемите.“

Превод: GlasNews.bg