Ресторанти в Истанбул започнаха да таксуват клиентите си за отопление на фона на покачващите се цени на тока и други разходи, което на свой ред предизвика възмущение сред хората.

Потребители на социалните медии публикуваха сметки, които са им били връчени в ресторанти, показващи, че са били таксувани за отопление.

Потърпевши споделят, че някои ресторанти таксуват от 10 лири (1,30 лв) до 70 лири (8,90 лв) към сметките за маса с отопление.

Други пък казват, че някои заведения за хранене са въвели нови правила като изискване поръчките да бъдат най-малко 30 лири (3,80 лв) или клиентите могат да заемат маса най-много за 30 минути.

Тези места са само малка част от бизнеса в сектора, твърди Рамазан Бингьол, ръководител на Асоциация на всички доставчици на ресторанти и ресторанти (TÜRES).

"Ресторантите и други места за обществено хранене обикновено повишават цените на продуктите в менюто си, за да покрият допълнителните разходи. Това вероятно ще се случи отново и повечето от фирмите няма да таксуват за отопление или заемане на маса", казва Бингьол пред CNN Turk.