Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че днес е обсъдил в сръбската столица със специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак начините за успокояване на напрежението в северната част на Косово и изпълнението на постигнатите по-рано споразумения, съобщават сръбски медии.

Вучич написа в профила си в Инстаграм, че Лайчак е предупредил, че сърбите в Косово "са изложени на най-жестоко мъчения и преследване през последните 15 години".

"Повторих исканията за зачитане на техните права и сигурност. Призовах международната общност да се ангажира по-конкретно с всички тези въпроси", написа сръбският президент.

Лайчак пристигна в Белград след посещение в Прищина, където вчера разговаря с премиера на Косово Албин Курти и президента Вьоса Османи.

Косовските сърби в Северно Косово започнаха протести през май пред общинските сгради срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота, пише БТА. На един от протестите се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, в които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Напрежението между Сърбия и нейната някогашна област не стихва, откакто Косово обяви независимост през 2008 година, която Белград не признава.

ЕС вече наложи санкции на Косово, включително замразяване на голяма част от икономическата помощ, и заплаши да въведе още мерки, ако Албин Курти не отстъпи.