Гърция води активна рекламна политика за привличане на туристи. Влизането в южната ни съседка това лято ще бъде с имунизационен паспорт или отрицателен PCR тест, съобщава БНР.

Вече се водят двустранни преговори с държави, извън Европейския съюз, за бърз обмен на туристи със сертификат за ваксина.

Атина предложи на Европейския съюз да се приеме общ имунизационен паспорт за ваксинираните европейци срещу COVID-19. Гръцкото министерство на туризма предлага да се осигури коридор за лесно преминаване в рамките на европейските страни на ваксинираните.

Рано е за море, но българинът се... вълнува: Ще се ходи ли и как до Гърция?

Засега Гърция получи от Брюксел само подкрепа на тази идея, но се очаква споразумение и общ документ от лидерите на европейските страни.

В същото време Гърция започва преговори на двустранно ниво с трети страни за бърз обмен на туристи на базата на сертификат за ваксинация. Той ще замени изискването за отрицателен тест на всяко лице, влизащо в Гърция, съобщават от министерството на туризма.

В интервю за чуждестранни медии министър Харис Теохарис подчертава, че сертификатът за ваксиниране не е задължителен за пътуващите за Гърция. Алтернативата е отрицателен тест.

"Ваксината е спасението за туризма в света", категоричен е гръцкият министър на туризма.

Атина вече обяви, че очаква тази година много по-силен туристически сезон.