15 минути, 18 изпълнители и един социален рап взривиха социалните мрежи. Турски артисти се включиха в парчето #Susamam, което в превод означава: "Не мога да си мълча".

За какво не могат да си замълчат рапърите?

Текстът на парчето хвърля светлина върху наболелите въпроси не само в южната ни съседка, но и в цял свят - полицейско насилие и шуробаджанащина, убийства на жени, малтретиране на животни, унищожаване на природата и какво ли още не. Засегнати са политически, обществени и екологични теми, а всичко е направено и с доста вкус, облечено в хубава музика и интересен видеоклип.

Парчето вече е достигнало до милиони. Превърна се в сензация в YouTube, където е гледано над 18 милиона пъти и то само в рамките на седмица.

"В сегашните трудни времена тази тематика занимава и много други хора на изкуството. И понеже човешките ни права са силно ограничени, никой досега не се осмеляваше да говори открито за проблемите. Ние използвахме средствата на музиката, за да отправим послание срещу несправедливостта", коментират пред "Дойче веле" двама от рапърите.

В действителност свободата на словото в Турция не е на ниво, а репресиите спират много будни граждани да говорят за проблемите в страната. Според авторите на песента, не само хората на изкуството, но и цялото турско общество трябва да прекратят своето мълчание.

Изпълнението #Susamam безпощадно бичува политическите и обществените порядки в днешна Турция, но не отправя никакви партийно-политически послания. В него няма ни най-малък намек за някаква връзка с турското правителство или с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Очаквано обаче реакция от властта имаше, а рапърите бяха обвинени за връзки с терористични организации.

Близкият до властта ежедневник "Йени Шафак" нарече видеото "съвместна продукция" на лявоекстремистки групи, забранената Кюрдска работническа партия ПКК и движението на Гюлен. Двете последни организации Анкара смята за терористични формирования. А самите изпълнители вестникът нарича престъпници.

Защото имаха какво да кажат.

#Susamam се превърна в сензация, защото 18-те рапъра направиха нещо, което малцина се осмеляват да сторят в турското общество - безпощадно да критикуват политическата обстановка и недъзите на днешна Турция, въпреки високия риск да бъдат преследвани заради това.

Не е изключено турското правосъдие да погне рапърите: видеото би могло да бъде изтълкувано като "терористична пропаганда", а изпълнителите да бъдат обвинени в "подкрепа на терористична организация".