Румънецът Юлиан Гергуц, отвлечен от терористи преди осем години в Буркина Фасо, се завърна в родината. Това се случи след продължителни усилия и трудни преговори, водени от Службата за външно разузнаване и Министерството на външните работи, се казва в прессъобщение на ведомството. Мъжът е пристигнал днес със специален полет.

Румънецът беше взет за заложник на 4 април 2015 г. от ислямистката групировка Ал-Мурабитун. През юли 2017 г. крилото на Ал Кайда в Мали публикува видеозапис на шестима чуждестранни заложници, включително Юлиан Гергут, предава БТА. Румънецът се обърна към властите в страната да му помогнат, но официалната позиция на румънската държава беше, че не плаща откупи за отвлечени граждани.

Отвличането на румънеца Юлиан Гергуц в Буркина Фасо е първият терористичен акт, извършен на територията на западноафриканската държава, припомня Диджи24 и допълва, че той бележи навлизането на страната в дълъг цикъл на насилие и джихадистки атаки, които днес са се разпространили в цялата страна. След Юлиан Гергуц бяха отвлечени и други чуждестранни граждани като австралийския лекар Кенет Елиът.