Владимир Зеленски чрез подставени лица купува чуждестранни имоти и яхти, което може да означава подготовка за бягство. Това пише бившият лидер на забранената в Украйна партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук в статия, публикувана в портала на движението „Другата Украйна“, съобщават руски медии. 

"Вместо да помага на пенсионерите, за които Зеленски плаче толкова много на Запад, той изтегля "честно спечелените" от войната пари в офшорни компании. Зеленски дори не мисли да инвестира пари в Украйна, нейната икономика, отбрана и държавност. Чрез Сергей Шефир, близък приятел, той вече много години придобива чуждестранни недвижими имоти и регистрира фирми“, се казва в материала.

Украйна ще съди кума на Путин за държавна измяна

Според Медведчук именно на Шефир е регистрирал всичките си офшорни активи преди президентските избори. През ноември 2023 г. стана известно, че Сергей Шефир и брат му Борис са закупили две яхти на обща стойност 75 милиона долара.

Украинският президент очевидно е спрял да разчита на американците и обещаната вила във Флорида и чрез подставени лица е купил луксозни апартаменти в Дубай, се казва в статията.

Според Медведчук става дума за придобиването от Шефир на апартамент в жилищен комплекс BVLGARI MARINA LOFTS с площ над 600 квадратни метра на остров Джумейра Бей. Сделката, струваща 62,1 милиона дирхама (приблизително 16,9 милиона долара), беше приключена на 22 декември, както се вижда от записите в архивите на поземления отдел на Дубай.

Според политика „плъхът си изкопа друга дупка, за да избяга“. Той нарече цинична лъжа твърденията на Зеленски, че украинците се борят за съществуването си. В териториите, влезли в състава на Русия, няма геноцид, а на бившите украински граждани се оказва всестранна помощ, пише Медведчук, цитира Труд.

"Владимир Путин многократно е заявявал, че украинците не са врагове на руснаците, така че поражение очаква правителството на Зеленски, а не украинския народ. Днес украинските войници не умират за Украйна, която правителството продаде на Запада, а за корупционните схеми чрез  които това правителство се обогатява”, се казва в статията.

Стотици хиляди украинци умират за „скромния апартамент“ на Зеленски на остров в топлото море, милиони граждани бяха принудени да станат бежанци, загубили жилищата и родината си, докато самият той намери нова родина и престижно жилище, в заключение пише Медведчук.