Румънското правителство въвежда нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус. Те бяха обявени снощи и включват задължително носене на маски на открито. Засега училищата в страната остават отворени.

Броят на новозаразените вчера достигна рекордните 12 032, а интензивните отделения в страната са препълнени. Същевременно Румъния се нарежда на второ място в ЕС в класацията за страните с най-слабо темпо на ваксинация, веднага след България.

Правителството уточнява, че носенето на маски става задължително на закрито и на открити публични пространства, където броят на случаите надвишава 6 на 1000.

Достъпът до ресторанти, фитнес зали, театри, кина и др. ще бъде възможен при максимална заетост 50 процента от площта на помещенията и ще е достъпен само за напълно ваксинирани хора или за такива, които вече са прекарали вируса.

Въвежда се забрна за за излизане през уикендите за хора, които не са ваксинирани, предава Ройтерс.

Училищата засега остават отворени, но училищният персонал и учениците ще бъдат тествани редовно.

Румъния изостава от списъците за ваксинации на Европейския съюз, като малко над една трета от възрастното население е напълно ваксинирано на фона на недоверието към държавните институции и кампаниите за дезинформация.

Около 40% от медицинския и училищния персонал не са ваксинирани. 

Страната започна да предлага трета доза ваксина срещу COVID-19 във вторник, като силно я препоръча на медицинския персонал и хората в риск, но я остави отворена за всеки, който е получил втората си доза преди повече от шест месеца.