Нелегалните мигранти са намерили нов маршрут за преминаване на територията на Гърция. Те пресичат планинска местност в областта Родопи в района на гръцко-българската граница, се отбелязва в репортаж на гръцкия вестник "Прото тема".

Според изданието не става въпрос за изолирани случаи на прекосяване на границата, а за почти всекидневно явление. Групите, които преминават, са големи и понякога надвишават сто души.

Новият маршрут започва в Турция, минава през България, за да приключи в Гърция. За промяната в маршрута роля изиграва засилването на граничния контрол в северногръцката област Еврос с увеличаване на патрулите, подкрепата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС) и изграждането на ограда по протежение на границата с Турция.

 В репортажа се коментира, че ФРОНТЕКС помага на Албания, която не е член на ЕС, в охраната на границата й, но не прави това за България.

Изданието, цитирано от "24 часа", отбелязва, че в Интернет могат да се намерят десетки репортажи за арести на нелегални мигранти в района на град Комотини, дори и в самия град. Местни жители се оплакват, че преминаващите мигранти крадат отгледани от тях плодове и зеленчуци.

"Прото тема" описва случай от преди няколко дни, когато в междуградски автобус са открити мигранти от Сирия, Пакистан и Иран, които нямат разрешение за пребиваване на територията на Гърция.