Руска "камера" за изтезания е открита в освободен украински град. Главният следовател на Харковска област споделя за разкритията. Сергей Болвинов каза, че е разкрито място за изтезания на хора. Наричат стаята, в която се е случвало това мини Аушвиц. Хванатите в плен били принуждавани да вдишват дим, вадени са им златни зъби. Твърди се още, че хора са погребвани живи.

Изображенията показват пластмасова кофа, пълна със златни зъби и газ, за да принуди жертвите да вдишат дима от горящ парцал.

Оцелели разказват, че са били държани седмици наред и изтезавани по време на разпити, докато не разкрият имената на местните хора, които са им помагали.

Болвинов каза: „Съседите постоянно чували писъци оттук. Разследващите откриха в селото страшна стая за мъчения. Полицията е уведомена за изтезанията при погребване на хора живи и използването на противогаз с тлеещ парцал. В камерата също бяха открити вибратор и кутия с протези, жици с въжета и писмо с интервю на един от мъжете, който е бил там.“

Той обеща виновните да бъдат открити и наказани.

Кремъл многократно е отричал нарушения на човешките права, откакто бяха изпратени войски през февруари.

Зловещите разкрития идват, когато все повече украински градове се освобождават от руските войници.

Украинските войски вече приближават Херсон, като президентът Зеленски похвали техния напредък във вторник.

„Украинската армия извършва доста бързо и мощно настъпление в южната част на страната ни в хода на продължаващата отбранителна операция. Десетки населени места вече са освободени от руския псевдореферендум само тази седмица,“ каза Зеленски.

По-рано тази седмица и двете камари на руския парламент ратифицираха договори, които правят четири региона част от Русия.

Превод: GlasNews.bg