Все повече се говори за опазването на околната среда и глобалното затопляне. Много хора и организации проявяват истинска загриженост за тези явления и биха искали да спомогнат овладяването на неблагоприятните им ефекти.

Много британци вече преосмислят собствения си начин на живот и как той рефлектира на природата.

От начина, по който отопляваме домовете си, до колите, които шофираме, храните, които ядем, до дрехите, които носим, докато се питаме: можем ли да живеем по-устойчиво?

Един отговор на този въпрос за някои хора е решението да нямат деца – или поне да ограничат броя им.

Скорошна анкета, проведена от благотворителната кампания Population Matters, установи, че този начин на мислене става все по-популярен.

Основи за това положиха още преди две години Хари и Меган, които заявиха, че смятат да имат само две деца.

Изследването на Population Matters установява, че 32% от 18-24-годишните казват, че имат опасения относно въздействието върху околната среда от раждането на деца и това ги кара да искат да имат по-малко деца или изобщо да нямат.

Тасниме и Нийл са заедно от от 15 години. Сключили брак през август тази година и по въпроса с децата са категорични – не желаят да имат наследници.

„Ние наистина се опитваме да бъдем екологични и очевидно има много неща, които можем да направим като домакинство, за да намалим въглеродния си отпечатък: рециклиране, ъпциклиране, намаляване на общото ни потребление и така нататък. Постепенно осъзнахме, че това е положителен избор, който можем да направим. Сега и двамата сме напълно отдадени на нашия брак,“ кзва Нийл.

В семейството на Грегъри и съпругата му Катрин, въпрос дали да имат дете изобщо, не е стоял. Напротив – двойката силно искали да имат две. След раждането на дъщеричката им обаче, решили да преосмислят вижданията си.

„Започнахме да гледаме на нещата по различен начин и да мислим за нейното бъдеще повече, отколкото за нашето. И колкото повече проучвахме, толкова повече ставаше ясно, че единственото нещо, което можем да направим по отношение на положителна промяна за това бъдеще, е да имаме само едно дете,“ споделя Грегъри.

Превод: GlasNews.bg