От тази сутрин гръцките лекари ще бъдат мобилизирани, съобщиха от правителството. Това се налага заради рекорд на интубираните болни с COVID-19 в Гърция, здравната система в страната е на границите на възможностите. 

До края на вчерашния ден лекарите на частна практика имаха възможност доброволно да се включат в екипите на ковид отделенията, където има недостиг на специалисти.

От министерството на здравеопазването отправиха последен призив към медиците: "Не можем  да си представим лекари, положили Хипократовата клетва, да отказват помощ в такъв момент". На призива на здравното министерство обаче са отговорили едва 60 души.

Затова премиерът Кириакос Мицотакис заяви категорично, че ще разпореди мобилизация от днес.

Проблемът с недостиг на медици е предимно в област Атика, където ежедневно се регистрират половината от заразените с вируса в Гърция, но се задълбочава и в други райони на страната от увеличаване на хоспитализираните.

В Атина мобилизираха част от частните клиники, където настаняват болни. В Солун прехвърлят болни от съседни области, където вече няма места в специализираните отделения за COVID-19.