Гърция обяви, че отменя задължителната карантина за пътници от 32 държави. Изискването е туристите да покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу COVID-19 или представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, но ще важат местните ограничения наложени за коронавирус.

Очаква се новият режим да влезе в сила от днес, 19 април, за гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ.

Гърция обяви, че поетапно ще отменя ограниченията преди официалното откриване на туристическия сезон, който е ключов двигател за икономиката.

Паралелно с това Атина отваря за международни полети и чартъри летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. Като при пристигането си посетителят ще се подложи на целева проверка на летището с иновативната система "EVA".

Туристите ще могат да преминават и през сухопътен граничен пункт “Кулата - Промахон”. Очаква се да отвори от понеделник и “Маказа - Нимфея”.

Според националната организация за обществено здраве, в Гърция има достатъчно медицински персонал, обучен за работа на границата, за да се правят бързи тестове на преминаващите. Тест за деца до 10 години не се изисква.

Възможно е част от туристите по границата да бъдат тествани именно с бързи тестове. В случай на заразяване с COVID-19 по време на ваканция, разходите по хоспитализиране се поемат от Гърция, се посочва в условията за движение на туристи това лято.

Туристите ще могат да влязат в страната, но ще стигат само до мястото декларирано в PLC декларацията. Ще трябва да се съобразяват и спазват наложените мерки в конкретната област на пребиваване. Ще могат да се придвижват само между общините в рамките на областта, но не и извън нея.

Задължителното носене на маски в отворени и затворени пространствата е все още в сила, като глобата за неспазване на разпоредбата е 300 евро. Припомняме, че вечерният час е до 21.00 ч., след което е забранено излизане, освен ако не е наложително. Излизането като цяло става с изпращане на SMS към номер 13033 или попълнена декларация.

Заведенията остават затворени. Обслужва се само доставка на храна по домове или закупуване на място. Според информация заведенията ще отварят след Великден и то само ако разполагат с открита площ.

Гърция отменя карантината за 31 държави, сред тях е и България

Ето какви са правилата за влизане в Гърция. Не ги ли спазваш - яки глоби!