Турските шопинг дестинации - Одрин и Истанбул, привлякоха в последните дни хиляди българи.

Хората от Югоизточна България, особено от регионите на Хасково и Кърджали, често ходят на пазар в Одрин. В началото на седмицата трафикът през Капитан Андреево е спокоен, но от четвъртък започват опашките и на вход, и на изход от България.

В събота и неделя митничари и гранични полицаи са работили на 7 трасета заради огромния трафик на леки коли, съобщиха служители от ГКПП- Капитан Андреево.

В Одрин винаги е можело да си купят изгодно дрехи, обувки и перилни препарати, битова химия, санитарни материали, както и някои лекарства. Разликите в цените са от години, но сега е още по-изгодно да се пазарува заради незапомнено евтината турска лира.

Тази седмица лирата падна до 13 стотинки. По пазарите в Одрин почти всички търговци приемат български левове. Но не винаги курсът, по който смятат цените, е изгоден. Затова е най-добре да се пазарува в лири.

В моловете може да се пазарува с дебитни и кредитни карти. Курсът, който предлагат издателите на карта, е 14-15 стотинки.

В Одрин, който е на по-малко от 20 км след границата, може да се напазаруват много изгодно дрехи, битова химия, но също така и зеленчуци, пилешко и агнешко месо. С пълен багажник на семейното комби могат да се спестят около 400 лева от пазаруване с едно ходене до Одрин въпреки разходите за гориво. Всъщност в момента и горивото е изгодно. Затова на връщане не забравяйте да заредите “догоре”. Дизелът е с около 70 ст. по-евтин, бензинът с около 50 ст. надолу, спрямо цените в България. Малко след Одрин в посока Истанбул могат да се намерят бензиностанции, където дизелът с цели 90 ст. на литър по-изгоден.

Заради многото български и гръцки шопинг туристи в Одрин от петък идват търговци от цяла Европейска Турция. Което прави цените и предлагането още по-изгодни.

В самия център до джамията Селимие има голям и удобен паркинг - Selimye Cami Otopark. Престоят струва 5 лири на час, 6 за два часа и 10 лири за под 4 часа.

3-4 часа са напълно достатъчни, за да видите джамията с 999 прозореца и за бърз тур из централния закрит пазар в Одрин. На централната улица в пешеходната зона има много магазини на западни и турски брандове за дрехи и обувки. Цените им изглеждат привлекателни, предава "Монитор"

Но още по-изгодно е, ако отидете до фирмените им магазини в двата мола - Margi Autlet и Erasta. Същите неща там са около 10% по-евтини, отколкото в центъра, а в моловете имате и много голям шанс да попаднете и на сериозна промоция.

Все пак, ако искате хубави и качествени маркови дрехи на цена около 80% от тази в България и без съмнения за качеството, не пропускайте магазина на Benenton. Намира се в средата на централната пешеходна улица.

На централния закрит пазар е изгодно да си купите хавлии за няколко лева, халати за след баня на цени 12-20 лева, хубави спални комплекти за около 30 лева.

Има хубави зимни обувки на цени между 550 и 800 лири.

От двата мола по-евтиният е Margi Autlet, а Еrasta e по-голям и по-зареден. С малко повече късмет и внимателно търсене и в двата може да се облечете от глава до пети за не повече от 300 лева, което в България си е мисия невъзможна.

Освен много известната в България фирма Waikiki особено внимание заслужават магазините за дрехи на De Fakto и местния бранд за джинсови облекла Mavi Jeans. Хубави промоции могат да се улучат и в магазините на Polo и Colins в Magi Autlet.

Българите "завладяха" Одрин заради безценицата! Дънки по 15 лева, зимни якета по 45 лева

Зад по-малкия мол се намира Синият пазар, където може да си купите изключително изгодно сушени и пресни плодове, ядки и зеленчуци, маслини и зехтин. Синият пазар не работи в събота и неделя, затова щурмът на нашенци започва още от четвъртък.

За да влезете в Турция, ще ви е необходим отрицателен PCR тест, зелен сертификат или документ, че сте преболедували коронавирус. HAS code, или предварителна регистрация в сайта на турското здравно министерство не е необходим, ако пътувате с автомобил и не ползвате обществен транспорт в Турция.

Но е възможно да го поискат в моловете, затова е по-добре да го имате. Регистрацията отнема около 15 минути. Системата изисква регистрацията да е поне 72 часа преди пресичането на границата.