Кметът на Букурещ - Никушор Дан, не можа да се срещне днес с временния премиер Флорин Къцу в сградата на правителството, защото няма зелен сертификат, съобщава телевизия Диджи 24.

Противоепидемичните мерки в Румъния изискват за достъп до публични институции сертификат за ваксинация, документ за преболедуван COVID-19 през последните 180 дни или отрицателен тест.

Програмата на премиера Флорин Къцу предвиждаше за днес среща с кмета Никушор Дан, за да обсъдят проблема с топлофицирането на Букурещ. Срещата бе обявена в Двореца Виктория, където се намира Министерският съвет. Тъй като се оказало, че кметът няма зелен сертификат, тя се състоя в централата на Национално-либералната партия, информира Диджи 24.

На излизане кметът бе запитан дали има зелен сертификат. "В момента нямам, но не това бе проблемът", отвърна градоначалникът.

Той съобщи пред журналистите, че е обсъдил с временния премиер Флорин Къцу цената на гигакалорията. Никушор Дан съобщи, че кметството ще продължи да плаща две трети от тази цена.

"Това, което може да направи правителството, е да субсидира газа и да намали производствените цени, на които той се доставя от Агенцията за енергийно регулиране", каза Никушор Дан.

Кметства в страната искат от правителството подкрепа на стойност 1,56 милиарда леи. Столицата има нужда от 368 милиона, град Тимишоара иска 297,5 милиона, град Яш - 216,2 милиона леи, Бакъу - 101,3 милиона, Констанца - 93,2 милиона, Орадя - 71,7 милиона леи. Общо 27 градове искат от правителството средства за следващите месеци, за да подсигурят работата на системите за топлофикация през зимата на 2021-2022 г., отбелязва Диджи 24.