Семейство Улас от провинциална Турция шокира света, когато се разбра, че ходят на четири крака. Учените са озадачени как те могат да бъдат свързани с теорията за човешката еволюция.  

Преди това такава походка никога не е била срещана при възрастни съвременни хора. Представителите на турския род, които ходят на четири крака, сякаш опровергават всички наши представи за човешката еволюция.

Те са описани за първи път в научна статия, а през 2006 г. е издаден документален филм на BBC, наречен „Семейството, което ходи на четири крака“. Тогава това откритие остави учените в пълно недоумение, пише Daily Star.

Семейството, което ходи на четири крака, ходи на четири крака, теорията на еволюцията, здравословни проблеми,цял екран
Документален филм на BBC, издаден през 2006 г. Снимка: 60 Minutes Australia/YouTube

Професор Никълъс Хъмфри, психолог от Лондонското училище по икономика, установи, че 6 от 18 деца в това семейство са родени с отличителна черта. Едно от тях впоследствие почина.

"Никога не съм очаквал, че дори и с най-необикновената научна фантазия, съвременният човек може да се върне към животинското състояние. Това, което ни отличава от останалия животински свят е, че сме вид, който ходи на два крака и вдига главата си високо във въздуха... Разбира се, това е езикът и всички други неща, но той е много важен за усещането ни, че сме различни от другите членове на животинското царство. Но тези хора преминават тази граница", каза той в интервю за документалния филм "60 Minutes Australia".

Документалният филм „60 минути Австралия“ нарече семейството „липсващото звено между човека и маймуната“ и каза, че те имат „неизразимо значение за всеки от нас“ и „не трябва да съществуват“.

Турските учени, които публикуваха първата статия, вярваха, че е имало някаква форма на „деволюция“, генетичен проблем, който по някакъв начин е върнал три милиона години назад в еволюцията на това семейство.

В документален филм на Би Би Си обаче професор Хъмфрис заявява, че подобно описание е „дълбоко обидно“ и научно безотговорно. В мозъка на засегнатите деца е открит намален малък мозък. Въпреки това, други хора със заболяването все още ходят на два крака.

Семейството, което ходи на четири крака, учени, експерти, моментна снимка, теория на еволюцията, деволюция,цял екран
Намален малък мозък, открит в мозъците на засегнатите деца Снимка: 60 Minutes Australia/YouTube

По-късно учени от университета в Ливърпул установиха, че техните скелети приличат повече на маймуни, отколкото на хора. Важно е обаче да се отбележи, че те не ходят на кокалчетата си, като маймуните, а на плоски ръце.

„Мисля, че е възможно това, което виждаме в това семейство, да съответства на времето, когато все още не сме ходили като шимпанзета, но това е важна стъпка между слизането от дърветата и това да станем напълно двуноги“, добави професор Хъмфри.

Британският специалист също предполага, че липсата на насърчение за децата, които са започнали да се изправят след девет месеца, може да е повлияла на развитието им. В резултат на това на децата беше назначен физиотерапевт и им беше предоставено оборудване, което да им помага да ходят на два крака. По времето на второто посещение на професор Хъмфри в Турция те са постигнали значителен напредък.