Властите в Сърбия дадоха подробности за трагедията в Белградско на извънреден брифинг, който започна с минута мълчание.

"Благодарен съм на медиците. Шест деца са хоспитализирани и една учителка. Благодарен съм на всички, които се опитаха да предотвратят тази трагедия. Беше извикан екип от психолози, за да помогне на всички в този период" заяви министърът на образованието Бранко Ружич.

Седмокласник откри стрелба в училище, има жертва и ранени

Правителството взе решение за тридневен траур, който започва в петък, 5 май, и завършва в неделя, 7 май. От утре учебните занятия започват с едноминутно мълчание.

"За съжаление, Сърбия също е част от света, където се случват тези неща. Пагубното влияние на интернет и видеоигрите е очевидно. Днес имахме много съдържателна, емоционално наситена среща с президента Александър Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич. Ще излезем с още по-ясна картина.", добави Ружич, цитиран от novosti.rs.

"В 40-годишният ми опит това е най-трудния момент, който съм имала", каза министърът на здравеопазването Даница Груичич. Тя изказа съболезнования на родителите, загубили децата си и пожела бързо оздравяване на ранените.

Веселин Милич, началник на ПУ за град Белград, показа на брифинга плана и списъка на децата, които Коста К. направил сам, преди да извърши ужасното клане в училището във Врачар.

"Бил съм на хиляди разследвания, това е нечувано в Сърбия. Според събраните до момента данни детето е планирало събитието отдавна. Взел е пистолетите от апартамента на баща си, взел е със себе си и коктейли Молотов. Първо прострелва охранителя, а след това и дежурната ученичка. След престъплението той се обадил в полицията. Той е изработил план за излизане от училище. Той е определил приоритетните цели, кои деца, как да ги ликвидира и колко точно", каза Милич.

Както съобщихме, осем деца и един охранител бяха застреляни от 14-годишен ученик в основното училище "Владислав Рибникар" към 8:40 часа сутринта. Шест други ученици и един учител бяха откарани в Спешното.

Очаквайте подробности!

Превод: GLasNews

Убити са 8 деца при стрелбата в училище СНИМКИ

Издирват още деца след касапницата в Сърбия, виновникът - син на лекар