Бурни новогодишни празненства обхванаха сръбската столица Белград, където, за разлика от другаде в Европа, масовите събирания бяха разрешени въпреки страховете от бързо разпространяващия се вариант Омикрон, съобщи Асошиейтед прес.

Големи тълпи се събраха в града за концерти на открито, фойерверки и светлинно шоу в новопостроената стъклена кула в дубайски стил, която стана емблематичен проект за сръбското дяснопопулистко правителство.

С многобройните си нощни клубове и барове и със сравнително ниските си цени Белград стана важна дестинация за предимно млади купонджии, идващи от съседните балкански страни.

Сръбската държавна телевизия РТС съобщи, че около 100 хиляди посетители са дошли в Белград за празниците и са изпълнили хотелите и апартаментите под наем в града.

Сръбските власти пренебрегнаха предупрежденията на медицински специалисти, които казваха, че масовите празненства трябва да бъдат отменени, докато Омикрон шества из континента.

Епидемиологът Зоран Радованович сравни подкрепените от държавата масови събития с "предумишлено масово убийство", като прогнозира, че в Сърбия се очакват хиляди нови заразени с COVID-19 след празниците.

В опит да успокоят притесненията, градските власти в Белград раздадоха 50 хиляди маски и организираха пунктове за бързи тестове и за дезинфекция на входовете на оградените пространства за новогодишните концерти.

 Но ваксинационните сертификати, които са необходими за баровете и ресторантите, не са задължителни за проявите на открито в Сърбия.

От началото на пандемията Сърбия, която има около 7 млн. жители, е регистрирала почти 1,3 млн. случая и 12 714 починали с COVID-19. В момента ваксинационните сертификати са задължителни в баровете и ресторантите, но само вечер.