Студентка е осъдена на две години затвор, след като решава да прекрати бременността си. Момичето взело хапчета, с които да премахне нежеланото бебе.

20-годишната жена вече е майка на двегодишно момиченце. Лора (което не е истинското ѝ име) споделя в съда, че е забременяла насилствено от партньора си.

„Прокуратурата каза, че ако не се призная за виновна, ще ме обвинят в убийство на дете и вероятно ще отида в затвора до живот,“ казва тя.

Въпреки че абортът е разрешен, той все още е официално престъпно деяние в Обединеното кралство – с изключение на Северна Ирландия, където беше декриминализиран през 2019 г.

Съгласно Закона за абортите и Закона за човешкото оплождане и ембриологията от 1990 г., абортът е разрешен до 24 седмици от бременността, ако има риск за физическото или психическото здраве на жената или съществуващите ѝ деца.

Но преди да може да се извърши аборт, двама лекари трябва да се уверят, че са изпълнени изискванията на Закона за абортите и трябва да подпишат документ, който да позволи процедурата.

Ако една жена си осигури спонтанен аборт чрез медикаменти, без да е преминала през този процес, това може да бъде криминално престъпление съгласно Закона за престъпленията срещу личността от 1861 г. Максималното наказание е доживотен затвор.

Новите закони, приети по време на пандемията, позволяват хапчетата за аборт да се приемат у дома до десет седмици от бременността, но по-късните аборти трябва да се извършват в медицинско заведение.

Лора призовава за промяна в закона, като казва, че жените, които правят незаконен аборт, го правят само когато наистина нямат друг избор.

Младата майка в крайна сметка се дипломира, след като излежава двегодишна присъда, но казва, че все още сънува кошмари от изживяното.

„Виждала съм неща, които никое човешко същество не трябва да вижда. Условията на живот на тези жени е отвратително. И не бих го пожелал на нито едно човешко същество.

„Видях хора да се обесват, да режат китките и краката си. Намирах се в среда, в които бях уязвима, а след това се смесих с хора, които са насилници. Затворът за мен не беше безопасно място,“ споделя още Лора.

Превод: GlasNews.bg