Археолози откриха древен мистичен кръг на хълм на гръцкия остров Крит. Монументът е изграден от камъни и се предполага, че е на 4000 години, съобщава Си Ен Ен.

Той освен, че озадачава археолозите, може да попречи и за изграждането на голям проект за летище на гръцкия туристически остров.

Гръцкото министерство на културата заяви във вторник, че структурата е "уникална и изключително интересна находка" от минойската цивилизация на Крит, която е известна със своите разкошни дворци, пищно изкуство и загадъчна писмена система.

Руините на лабиринтната сграда с площ от 1800 квадратни метра излизат наяве по време на скорошни разкопки. Погледнати отгоре, те наподобяват огромно автомобилно колело.

Преда останките да бъдат открити, мястото е било предназначено за радарна станция, която да обслужва ново летище, което все още е в процес на изграждане край град Кастели.

Аерогарата е предвидена да бъде отворена през 2027 г. и се очаква тя да замени второто по големина летище в гръцкия район Ираклион и да обслужва до 18 милиона пътници годишно.

Експертите все още не са разгадали за какво е служила структурата на хълма. По-рано не са откривани и подобни обекти, с които да я сравнят.

Предполага се, че мястото може да е било използвано за ритуали или да е имало религиозни функции.

Вътрешната структура, която е обградена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра, е била разделена на по-малки, свързващи се пространства и може да е имала плитък коничен покрив.

Според изявлението на министерството на културата не изглежда мястото да е било жилище. А сред находките е намерено голямо количество животински кости.

„Възможно е периодично да е било използвано за ритуални церемонии с консумация на храна и вино“, се казва в изявлението.

„Размерът, архитектурното оформление и детайлната конструкция изискват значителна работна ръка, експертност и стабилна централна администрация“.

Според министерството останките със сигурност са били някакъв вид обществена сграда, която се е откроявала в целия район.

Министърът на културата Лина Мендони, която е археолог, обеща находката да бъде запазена. Тя посочи, че за предвидената радарна станция ще се търси друго място.

„Всички разбираме стойността и важността на културното наследство, както и потенциала за растеж, свързан с проекта за ново летище. Възможно е да продължим с летището, като същевременно предоставим на монумента защитата, която заслужава“, коментира Медони.

Според Министерството на културата сградата е била използвана между 2000 и 1700 г. преди Новата ера и е основана по времето, когато са били построени първите дворци на Крит - включително в Кносос и Фестос.

А някои от характеристиките ѝ са сравними с ранните минойски гробници кошери, които имат стъпаловидни конусовидни покриви, както и гробни могили, открити в други части на Гърция.

Богатото културно наследство на Гърция често води до конфликти на интереси по време на строителни проекти.

В края на миналия век цяло хълмисто укрепено селище от третото хилядолетие преди Новата ера е унищожено по време на строителни работи за международното летище в Атина.

Най-малко още 35 археологически обекта са открити по време на работата по новото летище край Кастели и неговите пътни връзки.