При обработени 61,38 процента от бюлетините, Реджеп Ердоган води с 55,26 на сто от гласовете, а за съперника му Кемал Кълъчдароглу - кандидат на опозиционния Национален алианс, бюлетина са пуснали 44,74 на сто от турските избиратели. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган водеше с 56% от вота при преброени около 24 млн. гласа - или над 40% от вота - пред противника си Кемал Кълъчдароглу. При малко над две трети от гласовете преднината му спадна до 54.3%.

Това сочат първите резултати от балотажа на президентските избори - едва час и половина след като секциите затвориха. Данните се съобщават от големите турски медии на базата на неофициални данни от преброяването, които идват от Анадолската агенция.

Очаква се те далеч да не отразяват окончателното съотношение: при 15 млн. преброени гласа държавният глава имаше над 58% от вота.

Опозиционната Halk TV дава съвсем други данни. Според нея Кълъчдароглу печели с 51.04% от вота на базата на 48% от урните. Практиката от първия тур показа приближоаване на стойностите на "власт" и "опозиция", докато тече преброяването, макар противниците на Ердоган да поставиха под съмнение резултатите от вота, обявявани от Анадолската агенция на 14 май.

Агенция ANKA, от която вземат данни опозиционните медии и която води собствено преброяване, преди малко даде на Кълъчдапоглу 51.14 на сто.

Данните към 18:30 ч. българско време съдържат малка част от гласовете от големите градове, ако се направи сравнение с малките населени места. Те са под половината в Измир, малко над една трета в Анкара, едва 22% в Истанбул, откъдето се очаква да дойдат повече гласове за Кълъчдароглу.

Очаква се резултатите от чужбина да се наблюдават със зорко око: само в Германия на първия тур гласуваха над 600 хил. души, повечето - за Ердоган. Обработката на протоколите обаче е на ранен етап към този час. 

В България, при над 38% преброени гласове, Кълъчдароглу е получил 75% от вота, но при ниска активност - 43%.

Мерките за сигурност в цялата страна, включително в столицата Анкара, са засилени.

Очаквайте подробности!