Петима души са загинали, а десетки са се нуждаели от медицинска помощ след пожар, започнал с палене на стърнища, който се е разпространил през нощта в населени места в Югоизточна Турция.

„Петима души загинаха, а 44 бяха ранени, 10 от които сериозно, когато пожарите обхванаха две области близо до югоизточния град Мардин“, написа министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа в социалната мрежа Х.

На терен са изпратени 4 спешни екипа и 35 линейки.

А министърът на вътрешните работи Али Ерликая заяви, че пожарът е започнал в късните часове на 20 юни в район на около 30 км южно от Диарбекир и бързо се е разпространил поради силния вятър, като е засегнал 5 села.

„За съжаление трима граждани от района на Диарбекир и двама от района на Мардин загубиха живота си“, написа Ерликая в Х.

Все още не е ясна причината за големия пожар. Пламъците бързо са се пренесли към гориста местност, а жителите на местно село са били евакуирани.

По-рано, на 19 юни, протокът Дарданели беше временно затворен за движение на кораби заради горски пожар в турския окръг Чанаккале. Дарданелите заедно с Босфора образуват двата Черноморски пролива.

Междувременно горски пожари пламнаха и на други места в Егейска Турция, сред които градовете Дикили, Милас и Ушак.