Пилотът на хеликоптера, изхвърлил дрога, е познавал добре маршрута. Това обясни бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов.

Хеликоптер изхвърли голямо количество дрога

„Тези машини не са безкрайно количество. Държавната въздухоплавателна администрация знае кои са. Трябва да се установи кой от тях е. Там релефът е силно пресечен и няма добра радарна видимост. Пилотът може да кацне буквално навсякъде. Единственият начин да се принуди такова летателно средство да кацне е да се порази със зенитно-ракетен комплекс”, коментира пред Нова Иванов.

По думите му когато пилотът е опитен и има представа за зоната за видимост на термовизионните камери, може да избегне много лесно ПВО.

Шефът на „Гранична полиция" с първи думи за хеликоптера, хвърлил наркотици

„Пилотите на такива самолети у нас са много малко, около 20. Това са особени летателни апарати. Тук се поставя въпросът за качество на агентурно-оперативната работа. В този район се концентрират правомощията на много български служби. Може би точно пресичането на толкова много правомощия са оставили бяло петно”, каза още бившият зам.-ректор.

Според него, за да се използва такъв екзотичен вид транспорт за прехвърляне на наркотици, значи голяма част от другите канали са компрометирани.