Стотици богомолци присъстваха на историческа служба в прочутия манастир Киево-Печорска лавра, а украинците отбелязват православната Коледа под сянката на войната.

За първи път митрополит Епифаний, глава на Православната църква на Украйна, ръководи коледна божествена литургия в катедралата "Успение Богородично" от 11 век, най-значимият православен манастир в прозападната страна. Стотици вярващи, включително мъже във военна униформа, се събраха, за да присъстват на службата под засилено полицейско присъствие, съобщи кореспондент на AFP от мястото на събитието. Богомолците трябваше да преминат през метални детектори, а паспортите им бяха проверени. Православните християни празнуват Коледа на 7 януари.

Разположена в столицата Киев, църквата е била седалище на клон на Украинската православна църква, която преди беше под юрисдикцията на Москва, но прекъсна връзките си, след като Русия нахлу в Украйна през февруари. Заради нахлуването Украинската православна църква на Московската патриаршия се опита да се дистанцира от Русия. Но клонът все още е подложен на натиск от украинските власти. Службата за сигурност бе нахлула в манастира заради предполагаеми връзки с руски агенти. Той е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО Православната църква на Украйна е създадена през 2018 г. Московската патриаршия не признава новата църква.