Главният прокурор на Гърция поиска снемане на имунитета на 11 депутати от крайнодясната партия „Спартанци“, които са заподозрени в евентуално участие в изборни измами на парламентарния вот през юни, предаде гръцката телевизия „Скай“.

Прокурорът Йоргия Адилини поиска разрешение от парламента за снемане на имунитети на депутатите, за да бъдат разпитани.

Това решение бе взето, след като председателят на партията „Спартанци" Василиос Стингас даде показания, че истинският водач на „Спартанци" е бившият член на ръководството на забранената партия „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който в момента е в затвора и дава насоки на неговите депутати оттам.

Арестуваха българин за измами в Гърция

В документа, изпратен до председателя на парламента, се посочва, че партията „Спартанци“ е използвана като прикритие от Касидиарис, за да заобиколи законите.

Също така се отбелязва, че депутати на партията са посочили пред избирателите, че следват принципите на конкретна партия, чиито действия отговарят на условията на изборното законодателство и служат на свободното функциониране на демократичната държава, за да променят тяхното мнение и да гласуват за тях и тяхната партия вместо за друга, пише БТА.

Най-добрите бебешки имена, вдъхновени от боговете на Древна Гърция

На изборите през юни партията „Спартанци" прескочи минималния праг за влизане в парламента и спечели 4,64 процента от гласовете, като получи 12 депутатски места. В момента броят на депутатите е 11 без Стингас.