Последният митинг на турската опозиция преди вота утре събра хиляди хора в Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу ще се изправи утре на президентските избори срещу настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. След две десетилетия на власт позициите на Ердоган изглеждат разклатени, а социологическите проучвания дават лека преднина на опонента му. Утре Турция гласува и на парламентарни избори.

Ердоган обеща да вдигне заплатите в Турция

С ръце във формата на сърце, превърнало се в емблема на кампанията му, Кемал Кълъчдароглу се изправи пред хилядите свои поддръжници. Редом до него застанаха кметовете на Анкара и Истанбул Мансур Яваш и Екрем Имамоглу, както и лидерите на останалите партии от опозиционния алианс. Под дъжда в Анкара опозиционният кандидат за президент обеща да възстанови мира и демокрацията в Турция.

"Отидете до урните с пролетно настроение. Нека в Турция цари празнична атмосфера. Кажете - да, ще отидем да гласуваме с усмивка, ръка за ръка и ще видите, че ще донесем демокрация и свобода за Турция", заяви Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция.

На огромния митинг на площад "Тандоган" гражданите скандираха лозунги за право, закон и справедливост.

"Вечерта на 14-ти май с нашия 13-ти президент ще бъде вечер, в която Турция диша, върховенството на закона се приема, демокрацията се прилага, съдебната система е независима, правото и справедливостта се установяват и историята се пише", заяви Мерал Акшенер, лидер на Добра партия.

Последния ден от кампанията преди вота утре президентът и кандидат на Партията на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган е запазил за срещи с граждани в град Юмрание и за празник за Деня на майката в истанбулския квартал Санджактепе. След две десетилетия на власт, за него това е битката на живота му. Турция изглежда поляризирана, а според всички проучвания ще има втори тур на президентските избори.