Потърпевши от дългия ковид казват, че все още се борят с множество здравословни проблеми две години след като са се заразили с вируса.

Трима пациенти, които са хванали ковид още през 2019 г., разказват за 24-месечния си кошмар.

Но човек се надява, че нейната история за възстановяване – на около 70% от нейното „старо аз“ – може да помогне на други страдащи от Обединеното кралство, които наброяват около 1,2 милиона, според самоотчетени статистически данни от Службата за национална статистика през декември.

Тези потърпевши в Обединеното кралство биват наречени „забравените жертви“ на пандемията.

Ето какво разказват те:

54-годишната Ник Мичъл споделя, че преди шест месеца, се чувствала като остаряла с 20 години, след като за първи път получава ковид симптоми на Коледа през 2019 г.

Жената се бори погрешни диагнози, откакто е пренощувала в хотел на летище Гетуик на 22 декември, когато смята, че е влязла в контакт с пътници от Ухан.

Губи обоняние, има увреждане на органи, загуба на памет и слуха, както и инсулт.

„Все още плача всеки ден, защото всъщност не живея, просто оцелявам. Аз съм инвалид, може би за цял живот, но като милиони други „напълно забравен“, като жертва на война. Простите удоволствия в живота като да се насладите на храна, да помиришете хляб, да се разхождате с кучетата си или просто да скоча в колата и да отидете до магазин или кафене, са все още невъзможни,“ споделя тя.

При случая на Майк Рейвън симптомите 18 месеца след преболедуване, са болки в гърба, задъхване и чувство за изтощение.

Хелън Оукли пък споделя, за пръв път се заразява в първия месец на 2020 година, отпътувайки за Ухан.

До август жената се бори с последиците от вируса. Косата ѝ започнала да окапва, а за нейно огромно нещастие, остава в инвалидна количка.

След парализата Хелън получава и временна слепота, загуба на говор, което я приковава към легло в продължение на месеци.

43-годишната Кристи Стенли работи на свободна практика като терапевт. Тя се разболява от ковид в края на 2019 г. Имала е придружаващи заболявания като астма и проблем със функцията на щитовидната жлеза. В следствие на вируса тя получава задух, суха кашлица, ускорен сърдечен пулс, умора, шум в ушите, болки в ставите и не на последно място психологическото напрежение.

След проведено лечение със стероиди и инхалации, състоянието й се подобрява, но по думите ѝ сега тя е на 7-% от старото си положение.

Министерството на здравеопазването в Англия се е ангажирало да подкрепя страдащите от пост-ковид и да гарантира, че услугите са достъпни за всеки, който се нуждае от тях.

В страната работят 90 центъра за пост-ковид грижи за хора в цяла Англия, със специализирани услуги за деца и млади хора.

Отделени са повече от £50 милиона за изследвания, за справяне с дългосрочните ефекти от състоянието на пациентите и правилните лечения за тях.

Превод: GlasNews.bg