Над 30 пожарни автомобила от Полша прелетяха с включени светлини и сирени на път за Гърция. Заснеха ги българи до Симитли. Внушителните пожари, както и помощта, която се оказва на нашата съседка, разбуниха духовете на нашенци. Защо природата си отмъщава? Защо "големите" от ЕС не помагат на Гърция, а го правят Полша и Русия? Към самоунищожение и гибел ли сме тръгнали? Защо се влагат толкова пари за оръжия, а не за защита на хората от природните бедствия?...

Апокалиптично ВИДЕО на евакуация на ферибот от горяща Гърция се появи в мрежата

Ето мнението на една от потребителките в социалната мрежа, което обобщава много от коментарите:

"Браво, но мерките малко закъсняха. То не остана вече нищо за гасене. Не само Полша, Русия и другите държави, които помагат да се потушат пожарите, трябва да се притекат на помощ, а целият свят да се мобилизира в това природно бедствие, причинено от човека. Тогава можеше да се спаси повече, но...всеки гледа отстрани и си мисли, че него няма да го застигне и засегне. Много пъти сме чували "Нека се оправят, нас какво ни интересува"; "Така им се пада", но за съжаление действителността е друга - унищожената Природа 100% ще засегне климата, от който ще пострада цялото човечество. Трябва да се влагат пари именно за потушаването на такива пожари, защото за съжаление, те ще зачестяват, а не да се влагат пари за оръжия, военни самолети и др. Кому са нужни, когато живота на Планетата ни е в опасност?! Човечеството трябва да се обедини, за да не се заличи от лицето на Земята. Но както сме тръгнали...отиваме към самоунищожение и гибел."

А пловдивският адвокат Тодор Кръстев припомни във Facebook свой текст от лятото на 2018 година. За съжаление, твърде актуален и днес:

Горката Гърция. "Земя на богове и хора", написа навремето за нея Марко Семов. За това прозрение на големия белетрист си мисля сега, когато чета огнените ужаси обхванали околностите на Атина, а и цяла Гърция. Покъртителни са картините от репортажите. Направо ужасяващи. Огънят вие своята зловеща снага и се мъчи да пречупи едно от най-светите места в Европа - там където се родила и утвърдила цивилизацията и демокрацията.

Да, точно тази демокрация в която се кълне цяла Европа и половината свят, в момента гори. Гори буквално. Гори и като една зловеща метафора на объркания световен ред. Отвратително нещо са природните стихии. Без значение как са предизвикани. Приключват за минути и часове, нещо сътворено от цели поколения. Приключват хора и държави. Променят логиката на битието. Миг, и всичко става на пепел. Пепел и мъка.

Но Елада си е Елада. Абсолютно убеден съм, че това няма да ги пречупи. Гърците са корави и горди, показвали са го много пъти. За разлика от много други за тях, честта и гордостта не са празни понятия. Изпитал го е на гърба си и Ксеркс при Термопилите.

Изпитали са го Хитлер и Мусолини, чули тяхното гордо "Охи", на ултиматума им да се предадат и капитулират. Малко е известно, че Гърция е единствената държава в Европа, която чества не завършването, а започването на Втората световна война, когато имат честа и националната доблест да теглят по една майна на Мусолини и Хитлер със своето "Охи", съзнавайки отлично, че ще бъдат прегазени. И именно затова тя е "Страна на богове и хора". Страна, която не само, че няма да изгори, но отново ще изкрещи своето "Охи" срещу стихията и бедствието. И пак ще се изправи - горда и бяла.

А ние, ако с друго не можем да помогнем, нека поне отправим молитвите си към страдащите там. Нека насочим мислите си към обгорелите дечица, към плачещите като деца мъже, към виещите от мъка жени. Към стареца, понесъл малкото си обгоряло котенце нанякъде. Те са християни, братя, съседи и приятели. Бог да е с тях...