Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу отиват на балотаж на 28-ми май. Нито един от двамата не успя да премине бариерата от 51 процента, за да стане президент още тази неделя. Все пак Ердоган има преднина.

Ердоган или Кълъчдароглу: кой печели президентските избори в Турция

При почти 100 процента обработени протоколи данните показват, че Ердоган събира 49,5 на сто от подкрепата на турските избиратели.  Кемал Кълъчдароглу изостава с няколко пункта – получава 44,89 на сто от гласовете. Синан Оган остана на трета позиция с 5,17 процента.

Часове след като числата дадоха преднина на Ердоган в президентската битка, централата на партията в Истанбул беше обградена от празнуващи хора. балкона на централата в Анкара, настоящият президент коментира първите резултати.

„В момента мнозинството в парламента е в нашия „Народен съюз”. Нашият съюз доминира почти всички комисии. Затова не се съмняваме, че изборът на нашата нация, която даде мнозинството в парламента на нашия съюз, ще бъде в полза на доверието и стабилността на президентските избори”, заяви Ердоган.

А опонентът му отговори. „Избори не се печелят от балкона”, контрира Кълъчдароглу.

Наред с политиците, хората също анализираха резултатите от вота. На 28 май Ердоган и Калъчдароглу отново ще се изправят един срещу друг. Очакванията на турските анализатори са настоящият президент да вземе голяма част от гласовете на третия кандидат Синан Оган.

Ердоган загуби изборите в България