В случай на удари на Украйна по Крим "няма да има преговори", ще има само ответни удари по цялата територия, контролирана от Киев. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в писмено интервю с журналистката Надана Фридрихсон, публикувано в канала й в Telegram, предада агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс.

Коментарът на Медведев е в отговор на въпроса дали Русия ще бъде принудена да преговаря с Украйна чрез удари по Крим

"Нашият отговор може да бъде всякакъв. Президентът на Русия съвсем определено каза това", отбеляза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Фридрихсон попита Медведев, дали използването от страна на Украйна на оръжия с по-голям обсег може да принуди Русия да преговаря с Киев.

"Резултатът ще бъде точно обратният", отговори Медведев в коментари, които Фридрихсон публикува в своя канал в Telegram.

Медведев обясни, че Русия не си поставя никакви ограничения и в зависимост от характера на заплахите е готова да използва всички видове оръжия "в съответствие с нашите доктринални документи, включително Основите на ядреното възпиране".

"Мога да ви уверя, че отговорът ще бъде бърз, твърд и убедителен", добави той, цитиран от БНР.

Според руската ядрена доктрина (Основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране от 2020 г.), използването на ядрено оръжие от Русия е възможно, ако врагът използва този или други видове оръжия за масово поразяване срещу Руската федерация и нейните съюзници.